Wilma van Woerkom nu ook kindercoach.
Als kindercoach leert Wilma kind en ouders hoe zij hun problemen gemakkelijker kunnen oplossen.
Het kind leert vaardigheden die passen bij de leeftijd en die het kind sterker maken. Ouders leren hoe ze hun kind kunnen ondersteunen tijdens deze verandering. Het doel van de coaching is ondersteuning bieden en begeleiden naar verandering en verbetering.
3e Onderzoek Universiteit Utrecht opnieuw positief!
Interventieprogramma KIES voor scheidingskinderen blijkt effectief
Kinderen van gescheiden ouders zijn gebaat bij het preventieve interventieprogramma ‘Kinderen In Echtscheiding Situatie’ (KIES). Dat concludeert onderzoekster Inge van der Valk van de Universiteit Utrecht. Van der Valk heeft de afgelopen jaren de effectiviteit van KIES onderzocht.
Het onderzoek van de Utrechtse wetenschapper is het eerste onderzoek dat een ondersteuningsprogramma voor scheidingskinderen op effectiviteit toetst. Van der Valk heeft zich gericht op het interventieprogramma KIES: een spel- en praatgroep voor kinderen. Door deelname aan dit programma leren kinderen de scheiding van de ouders beter te begrijpen, ermee om te gaan en te verwerken. KIES wordt aangeboden op school door gecertificeerde KIES-coaches.
Afname probleemgedrag
Aan het onderzoek deden 156 basisschoolkinderen mee, die random zijn toegewezen aan een interventie- en een controleconditie. Naast deze kinderen werden ook hun ouders en leerkrachten ondervraagd. Dit gebeurde op vier momenten: voordat de kinderen van start gingen met het KIES-programma, net na afronding van het programma, een half jaar en een jaar na het volgen van KIES. Van der Valk: “Uit mijn onderzoek komt naar voren dat deelname aan KIES leidt tot een afname van probleemgedrag en een afname van gevoelens van schuld en verantwoordelijkheid van het kind.” Kinderen, maar ook de ouders en de leerkrachten, bleken na afloop zeer tevreden over KIES.
12-16 jaar
Ook heeft Van der Valk onderzocht of het interventieprogramma geschikt is voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Van der Valk: “Veel jongeren zeggen behoefte te hebben aan ondersteuning na de scheiding van hun ouders. Uit een pilot met KIES blijkt dat deze jongeren het interventieprogramma waarderen: door deelname ervaren zij herkenning en erkenning, kunnen ze hun verhaal kwijt en delen ze ervaringen.” Jongeren hebben echter meer behoefte aan gesprekken en minder aan spelgerichte activiteiten; met een paar aanpassingen kan KIES ook voor hen aantrekkelijk zijn.